Rdeča nit za šolsko leto 2024/2025 je Jej zdravo, spoštuj hrano in varuj naravo. V obdobju odraščanja je ustrezen način prehranjevanja ključnega pomena, saj telo hrano, ki jo zaužijemo, porabi tako za rast in razvoj kot tudi za vsakodnevne dejavnosti. V tem obdobju je zato izjemno pomembno, ne le, da otrok jé dovolj, ampak predvsem, da uživa kakovostno, raznoliko in zdravo hrano. Vse pogosteje pri tem izpostavljamo tudi trajnostno, lokalno pridelano hrano, ki je prijaznejša do okolja. V projekt so vključeni vsi oddelki vrtca.
CILJI:
- otrok spoznava različno prehrano in pridobiva navade zdravega in raznolikega prehranjevanja,
- otrok spozna, da mu uživanje različne zdrave hrane, telesne vaje in počitek pomaga ohranjati zdravje,
- ozaveščanje o zdravi prehrani,
- spoznavanje in seznanjanje o pomenu lokalno pridelane in predelane hrane,
- utrjevanje in razvijanje dobrih higienski navad (umivanje rok) ter pridobivanje navad o negi telesa,
- otrok spoznava, da ima urejen prostor in estetsko pripravljena miza ugoden vpliv na naše počutje in zdravje,
- otrok razvija sposobnosti umetniškega izražanja, čutnega, čustvenega, miselnega, estetskega in vrednostnega doživljanja,
- otrok razvija interes in zadovoljstvo ob pripravi hrane,
- otrok razvija delovne navade, samostojnost in spretnost pri uporabi pribora, odnašanju lončkov na voziček, pospravljanju stolčkov k mizi,
- otrok spoznava, da ima urejen prostor in estetsko pripravljena miza ugoden vpliv na naše počutje in zdravje.
DEJAVNOSTI:
- pitje nesladkanih tekočin in vode,
- priprava različnih zdravih jedi,
- seznanjanje in spoznavanje prehrambne piramide,
- čajanka in priprava zdravih napitkov – npr. limonada, voda z dodatkom zelišč iz vrta,
- obisk kmetije,
- vadbene ure in minutke,
- vsakodnevno gibanje na prostem,
- praznovanje rojstnih dni s sadjem,
- čistilna akcija,
- branje knjig o čustvih in pogovor o njihovih občutjih,
- umivanje zob,
- dosledno in pravilno umivanje rok in pravilna higiena kašlja.